keskiviikko 21. lokakuuta 2009

YleX 20.10.09 Ennen Kuolemaa: Billie Jean

Tiistaina 20.10.2009 YleX:n Ennen Kuolemaa-sarjassa esiteltiin Billie Jean.

Maailma on täynnä asioita jotka pitäisi ehtiä tehdä, nähdä tai kokea ennen kuin kuoleman kylmäkäsi taluttaa sinut rajan yli: nähdä Rooma, kokeilla painottomuutta, rakastua, nähdä maailman seitsemän ihmettä, sukeltaa valtameressä ja kiivetä vuorelle. Koska näitä asioita on niin paljon, ojentaa YleX auttavan kätensä musiikin osalta.

Michael Jacksonin pitkä ura poiki ällistyttävän määrän hienoa musiikkia. Siksi mies kuuluukin Ennen kuolemaa –sarjassa ns. hankaliin tapauksiin. Häntä ei voi ohittaa, mutta vain yhden kappaleen valinta koko listasta tuntuu epäreilulta. Siksi tämänkertainen valinta osuu kappaleeseen, joka totta kai on loistava M. Jacksonin biisi, mutta on samalla kappale, jolla oli suurempi merkitys miehen uraan ja oikeastaan koko pop -kulttuuriin.

Vuonna 1982 julkaistu Thriller ei ollut samantien jättimenestys, vaikka se siltä nykyisten myyntilukujen valossa näyttääkin. Vasta kun sen julkaisusta oli kulunut muutama kuukausi ja levyn toinen single, Billie Jean julkaistiin, alkoi levyn täysimittainen vyörytys. Se, että Billie Jeanista muodostui tämä menestyksen vedenjakaja, vaati se Michael Jacksonilta jääräpäisyyttä ja suurta uskoa kappaleeseensa. Levyn tuottaja Quincy Jones ei alun perin pitänyt kappaleesta ollenkaan eikä se hänen mielestään sopinut Thrillerin kokonaisuuteen. Loppujen lopuksi Michael sai tahtonsa läpi ja kappaleen levylle. Jotain sen tärkeydestä ja artistin vahvasta visiosta kertoo sekin, että kappale mm. miksattiin 91 kertaa uudestaan, ennen kuin löytyi se versio, joka vastasi Michaelin visiota.

Billie Jean on jäänyt historiaan totta kai hienona kappaleena, mutta sen julkaisun aikoihin tapahtui myös muita historiaan jääneitä kappaleeseen liittyneitä tapahtumia. Michael oli mm. pyydetty esiintymään veljiensä kanssa vanhan levy-yhtiönsä Motownin 25 - juhlakonserttiin. Tuossa konsertissa mies lauloi Billie Jeanin 50 miljoonan televisiokatsoja edessä esitellen samalla ensikertaa tavaramerkikseen muodostuneen kuukävelyn.

Merkittävä oli myös kappaleen video. Legendaariset askelten mukaan syttyneet katulaatat ei siitä vain siitä sitä pelkästään tehneet, vaan pikemminkin sen merkitys afroamerikkalaisille artisteille. Video ei alun perin meinannut päästä näyttöön muutamaa vuotta aiemmin perustetulle MTV:lle. Syynä pohjimmiltaan tuolloin oli se, ettei kanavan politiikan mukaisesti ”musta musiikki rockannut”. Michael Jacksonin levy-yhtiön johdon tuolloin tekemät ukaasit tuon "politiikan" julkaisemisesta saivat MTV:n pyörtämään päätöksensä ja laittamaan videon näyttöön. Ironista sinänsä, sen jälkeen kun video päätyi kanavan näyttöön, ei se pelkästään lähettänyt Michaelin uraa tähtiin vaan se loi perustan koko MTV:n menestykselle seuraavina vuosina.

Lähde: YleX
Ladattavissa: Lyhyempi & pidempi versio

Ei kommentteja: