perjantai 11. syyskuuta 2009

Janetin haastattelu Harper's Bazaar -lehdelle

Janet Jackson antoi haastattelun Harper's Bazaar -lehdelle, jossa hän kertoo Michaelista ja itsestään. Lisää uutisia Janetistä löydät MissDamitaJo.com -blogistani.

Janet Jackson ei ole katsonut televisiota sen jälkeen, kun hänen veljensä Michael kuoli yllättäen Los Angelesissa kesäkuun 25. päivä. Hän on eristänyt itsensä kokonaan kuoleman hysteeriseltä uutisoinnilta – kuka sen aiheutti, mikä sen aiheutti. ”Se ajaa hulluksi,” hän sanoo. ”Ihmisellä voi olla sarvikuonon nahka, mutta jossain vaiheessa jokin tulee satuttamaan sinua. Kaikki eivät ole kiveä. En ole lukenut yhtäkään sanomalehteä. Kaiken lisäksi olemme menettäneet perheenjäsenen.”

Janet näki Michaelin viimeisen kerran 14. toukokuuta, kaksi päivää ennen 43-vuotissyntymäpäiväänsä. Se oli perhejuhlassa, Jacksonin lapset juoksivat ympäriinsä, Janet ja hänen veljensä hengasivat, söivät Thai-ruokaa, ja piinasivat toisiaan. ”Meillä oli niin hauskaa sinä päivänä,” Janet sanoo, hänen äänensä lähes kuulumattomana. ”Soittelimme kerta toisensa jälkeen toisillemme ja kerroimme kuinka mahtavaa se oli.”

Pian tämän jälkeen Janet lähti työskentelemään Tyler Perryn elokuvan ’Why did I get married, too’ pariin. Hän oli Atlantassa kuvauspaikalla, kun hän sai soiton, että Michael on kuollut. Hän palasi välittömästi Los Angelesiin ja syöksyi päätäpahkaa yksityiseen perhesuruun, jota tarjoiltiin ahnaalle yleisölle. Yksi koskettavimmista hetkistä muistotilaisuudessa oli tietenkin Michaelin tytär Paris, joka astui mikrofonin eteen ja sanoi, ”Isi on ollut paras isä mitä kuvitella voi”, jonka jälkeen hän tarttui tätiinsä Janetiin tukea saadakseen. ”Olin hyvin ylpeä”, Janet muistelee. ”Ihmiset sanoivat minulle, että Michaelin tyttären puhuminen antoi heille käsityksen siitä millainen Michael oli isänä. Paris on uskomattoman fiksu; he ovat kaikki niin fiksuja. Hän on suloinen tyttö. Lapset voivat hyvin. He ovat kaikkien serkkujensa kanssa; se perherakkaus antaa heille voimaa jatkaa.”

Muistotilaisuuden jälkeen Janet ja siskot LaToya ja Rebbie menivät puhumaan faneille. Janet, joka lausui lyhyet ja hiljaiset kiitokset, sai vastaansa myrskyisät aplodit. ”En muista sitä ollenkaan,” hän sanoo. ”En olisi halunnut sanoa mitään. Lähdin sinä iltana takaisin Atlantaan filmaamaan.”

Työ on aina ollut Janetin piristyslääke. Tänään hän istuu bunkkerimaisessa äänitysstudiossa Hollywoodissa ja kirjoittaa uusia lauluja uudelle albumilleen, jonka pitäisi ilmestyä keväällä. Televisiossa on päällä Nickelodeon (ehkä ainut kanava, joka ei käsittele Michaelia 24/7), suitsuke palaa, ja hän yrittää kieltää ranskanbulldogiaan Bullwinklea (syntymäpäivälahja Jermaine-veljeltä) näykkimästä hänen korkeita Azzedine Alaïa –liskosandaaleitaan.

”Minulla on mennyt ihan hyvin,” hän sanoo. ”Työ auttaa keskittämään kaiken sen energian johonkin, jolla on sinulle arvoa.” Janet on juuri palannut lomalta, joka oli ruhtinaalliset kolme päivää rannalla. ”Se oli ensimmäinen kerta Michaelin poismenon jälkeen, kun sain aikaa itselleni, ensimmäinen kerta, kun pääsin pois sen kaiken jälkeen.”

Janet ei puhu paljoa, joten ei ole vaikeaa ymmärtää miksi ihmiset hurraavat hänen avatessaan suunsa. Samalla, kun hän on Jacksonin perheen kuopus, hän on sen yhdistävä tekijä. "Minulla ei ole aavistustakaan miksi," hän sanoo, "Mutta ehkä joskus se henkilö, josta et kuule, on se henkilö josta haluat kuulla eniten."

Hän on oppinut paljon menneinä viikkoina. "Olin aina tahtonut äitini (Katherine Jackson) voiman, mutta en tiennyt jo omaavani sen. Muutama vuosi sitten jotakin tapahtui ja opin, että olen vahva." Hän katseensa on innokas. "En aio mainita siitä, mutta me kaikki tiedämme mitä tarkoitan. Ja nyt, kaiken tämän jälkeen, olen vieläkin vahvempi. Olin vain keskittynyt työhöni perheeni sisällä." Hän pitää tauon. "Nyt viimeinkin tiedän, että silloin kun minua tarvitaan, en sorru vaan pystyn astumaan esiin. Kun tulee jotakin tällaista, niin vakavaa, tuskallista, traumaattista, tiedän, että kykenen käsittelemään sen."

Janet on ollut julkisuudessa yli kahden vuosikymmenen ajan. Rhythm Nation 1814, oli uraauurtava albumi, joka julkaistiin 20 vuotta sitten syksyllä. Hän on myynyt yli 100 miljoonaa albumia maailmanlaajuisesti ja saanut 41 Billboard ykkössingleä. Hänen spektaakkelimaiset kiertueensa, unohtumaton tanssityylinsä ja rohkea, provosoiva, mutta kuitenkin tietyllä tavalla ihmisläheinen olemuksensa ovat ainoastaan verrattavissa hänen edesmenneeseen veljeensä. Vuonna 1995 julkaistussa futuristisessa Scream -musiikkivideossa, jonka hän teki yhteistyössä veljensä Michaelin kanssa, on kohtaus, jossa avaruusajan sisarukset tönivät kyynärpäillä toisiaan yrittäen häiritä toistensa pelaamista. "Kyllä," hän sanoo hymyillen. "Meillä oli niin hauskaa silloin. Me pystyimme organisoimaan aikataulumme ja kävimme kasvislounaalla Golden Templessa, Los Angelesissa. Olimme kiireisiä, mutta me järjestimme aikaa."

Vaikka 7 miljoonan dollarin video oli aikansa taiteellisen ohjauksen huippu, Janet päätyi tyyliinsä toista kautta. "Olen aina ollut niin sanottu poikatyttö," hän sanoo. "Olen aina tykännyt käyttää punaista, mustaa ja valkoista, sekä enimmäkseen housuja." Hänen veljensä, tietenkin, rakasti samaa väripalettia. Janetin ilme kirkastuu, kun hän puhuu Michaelin tyylistä. "Veljeni on, tarkoitan siis, että oli..." Hän vaihtaa asentoaan sohvalla ja tuijottaa lattiaan. "Anteeksi, on vain niin vaikeaa uskoa, että hän on poissa. Hänellä oli sama punainen paita, mustat housut ja sama valkoinen t-paita. Mike oli hyvin yksinkertainen pukeutumisessaan. Kun olin 14-vuotias, kävin hänen puolestaan kaupoissa. [Michael oli tuolloin 21-vuotias megatähti.] Pesin hänen vaatteensa ja siivosin hänen huoneensa. Kun äiti lähti kaupungin ulkopuolelle matkalle, hän sanoi minulle, 'Sinä olet nyt vastuussa sillä aikaa. Pidä huolta Mikestä.' Tulin kotiin suoraan koulusta, katsoin, mitä hän tarvitsi, ja menin sitten suoraan kauppoihin." Hän kikattaa vähän ja sanoo, "Tiedätkö mitä? Hän rakasti käyttää kenkiään loppuun saakka. Hänen kengissään oli suuret reiät pohjissa."

Yhtä asiaa, jota Michael arvosti, oli hänen valkoinen hansikkaansa. "Se oli oikeastaan veljeni, Jackien, idea." Janet selittää. "Hän vain sanoi, että 'sinun pitäisi käyttää vain yhtä hansikasta. Valkoista hansikasta.' Siitä se lähti, se oli siinä." Käyttikö hän hansikastaan myös Jacksonien ruokapöydässä? Janet nauraa. "Eiii." Ja kyllä, Janet on myös tanssinut moonwalkia. "Joo’o. Mutta kukaan ei kuitenkaan tee sitä niinkuin Michael. Kaikki muut yrittivät, mutta ei siitä tullut mitään."

Lavalla, hän lisää, "Jos se oli kiiltävää, jos siinä oli yhtään kimallusta, hän rakasti sitä. Se oli sitä rumpalipoika-tyyliä. Muistatko sen mustan takin, mitä hän käytti Motownin 25-vuotisjuhlassa? Se on meidän äitimme! Michael nappasi sen hänen kaapistaan! Hän rakasti kaikkea säihkyvää." Michaelin rakkaus kaikkeen kimaltavaan kesti hänen kuolemaansa saakka. Viimeisenä päivänä, kun Janet tapasi Michaelin, hänellä oli Balmainin takki päällä. Hänellä oli niitä muutamia - kaikki mustia, koristeltuina niiteillä ja tekojalokivillä." Vaikka julkisuudessa keskustellaan pakkomielteisesti Michaelin perinnöstä, mukaanlukien hänen kuuluisista takeistaan, Janet ei ole kiinnostunut käyttämään niitä. "Ei," Hän sanoo painokkaasti. "Hänen lastensa kuuluisi saada ne, jos kenenkään."

Janet esitti BET –palkintojenjakotilaisuudessa liikuttavan näkökohdan perheestään ja julkisuudesta. ("Teille Michael on ikoni. Meille hän on perhettä.") "Tiedäthän, ihmiset näkevät vain tämän sinusta," hän sanoo viitaten televisioon. "Heillä on tietty fantasia mielessään, mutta kun oppii tuntemaan todellisen henkilön, se on eri asia. Michael oli isoveli. Hän oli aina hyvin suojelevainen minua kohtaan." Vaikka he olivat olleet tähtiä lapsuudestaan saakka, he eivät koskaan puhuneet siitä, kuinka brutaalia julkisuus saattoi olla. "Se on osa tätä työtä ja me ymmärsimme sen. Emme koskaan keskustelleet siitä."

On muitakin asioita, joita Janet haluaa tuoda julki Michaelista. "Hän rakasti nauramista. Viimeisen kerran kun olimme yhdessä, hän nauroi niin kovasti, että itki. Joskus hänen huumorinsa oli kornia ja joskus kuivaa. Hän rakasti Three Stoogesia, slapstickia ja Eddie Murphyä hänen hassuissa komedioissaan. Hän rakasti pitää hauskaa. Hän rakasti leikkiä." Jos Janetilla (Janetin lempinimi oli 'Dunk') olisi vielä yksi päivä Michaelin kanssa, näin hän sen viettäisi: "Eläisin Michaelin kanssa uudelleen hetken lapsuudestamme, tekisimme pienen kierroksemme: Heräisimme, ruokkisimme eläimet ja viettäisimme koko päivän toistemme seurassa."

Hän hymyilee muistoilleen, ja Janetin hymy on suurenmoinen. "Ihmiset sanovat, että minun pitäisi vakuuttaa se (hymy), mutta en koskaan pitänyt hymystäni, aloin pitämään siitä vasta 6-7 vuotta sitten. Ajattelin sen olevan liian leveä, jokerimainen! Joten joskus en hymyillyt niin leveästi ja muutin hymyni eräänlaiseksi virneeksi."

Vaikka Janetilla on tavaramerkkinsä – hymy on yksi niistä - hänen tyylinsä kehittyy. Tällä hetkellä hän on tutkimusmatkalla rakastamaansa 1940-lukuun: "Rakastan olkatoppauksia, pientä vyötäröä." Tänään hänellä on päällään Ellie Mae Byarsin haaremihousut, denim takki ja ranteet täynnä Claudia Taten mustia rannekoruja. "Kun olin 16-vuotias, shoppailin Maxfieldilla Los Angelesissa. Rakastin Thierry Mugleria, Gaultieria.." Nyt Janet pitää Roland Mouretin ja Alexander McQueenin luomuksista, ja myöntää, että hänelle rakennettiin juuri huone pelkästään kenkiä varten: "Louboutin, YSL, Alaïa, ja Giuseppe Zanotti."

Hänen hiljaisuudestaan huolimatta, Janet on hyvin tietoinen omasta imagostaan ja vallastaan, etenkin nuoriin naisiin. Hän viimeistelee kirjaa nimeltä True You, joka käsittelee ruokavaliota ja itsetuntoa. "Sen piti alunperin kertoa laihduttamisesta," hän kertoo. Janet, tunnettu jojo-laihduttaja, pudotti painoaan peräti reilut 27 kiloa vain neljässä kuukaudessa vuonna 2006. Häntä on vuoron perään sekä kadehdittu että kritisoitu muodoistaan, jotka on vaihdelleet tyttömäisestä Herb Rittsin 1990 "Love Will Never Do (Whitout You)" -videosta lihaksikkaaseen (vuoden 2004 Super Bowl "pukuskandaali") ja myös lihavampaan, kun hän on tauolla. ”Mutta halusin sen kertovan enemmän tunne-laukaisimistani. Saatan syödä tunteisiini." Hän madaltaa ääntään. "Viime aikoina olen tehnyt sitä, kyllä. Se alkoi, kun olin hyvin pieni. Veljeni olivat usein kiertueilla, ja minä ikävöin heitä kovasti. Tietyt asiat elämässäni muuttuivat laukaisimiksi. Toivon, että minulla olisi ollut silloin tällainen kirja, kun olin nuori. Ihmiset unohtavat, että jokaisella on kiireitä." Kun ajatellaan Janetin uutta albumia, kiertuetta, kirjaa ja elokuvaa, joka ilmestyy ensi vuonna, niin huomaa, että Janetilla on paljonkin kiireitä. "On vieläkin tärkeää kohdata todellisuus, ei sillä, että kiirehtisin, mutta joskus on vain hyvä pysähtyä hetkeksi."

Janet on nykyään sinkku erottuaan seitsemän vuotta kestäneestä suhteestaan musiikkituottaja Jermaine Duprin kanssa. Uskooko hän silti vielä avioliittoon? "Joidenkin ihmisten kohdalla tietenkin! Itse en tiedä avioidunko enää uudelleen. [Janet on ollut kahdesti naimisissa, James DeBargen ja koreografi René Elizondon kanssa.] Sanoisin sen näin: Jos Jumala tahtoo minun menevän vielä naimisiin, niin menen." Deittailu? "Kyllä, minua on pyydetty ulos. En ole ottanut kutsuja vielä vastaan, koska keskityn nyt täysin työhöni." Joku voisi sanoa, että pojat joka tapauksessa 'haisevat’. "Joo, he haisevat," hän hykertää, "Ja he ovat likaisia."

Janet luottaa samalla tavoin kohtaloon, kun puhutaan lapsista: "Tottakai voisin adoptoida. Luulen, että jos minun on tarkoitettu saavan lapsia, niin se tapahtuu. Jos sen Jumala on minulle suunnitellut." Hän ei yllyttäisi lapsiaan viihdealalle "elleivät he sitten todellakin tahdo sitä. Jos he tietävät, mitä on vastassa."

Jos Michael on popin kuningas, niin Janet on sen prinsessa. "Toivoisin, että perintöni toisi hymyn ihmisten kasvoille," hän sanoo, "että tuntisivat onnea musiikkini parissa. Ja tekisivät lapsia. Monet ihmiset ovat tulleet kertomaan, että 'Lapseni sai alkunsa sinun musiikkiasi kuunnellessa.'" Janetilla on enemmän vaikeuksia pukea sanoiksi Michaelin musiikkia. "Se on niin paljon enemmän. En voi edes aloittaa. Se toimii niin monella eri tasolla. Se tuo valoa, rakkautta ja onnellisuutta. Hänellä on niin paljon rakkautta, sydäntä ja voimaa musiikissaan. Lapsia ja hänen rakkauttansa lapsia kohtaan. Ihmiset ovat kertoneet minulle, että 'Olen Amerikan kansalainen veljesi ansiosta.' Hän kirjoitti heille kirjeen tai jotakin. Hän vain oli niin antelias ja rakastava persoona. Ja hän oli suurin viihdyttäjä koskaan. Ja on. Toivon, että ihmiset saavat hänestä nyt pilkahduksen, jonkinlaisen kuvan."

Nyt Janet istuu valtakunnan ja perhemytologian, josta hän on laatinut paljon itse, huipulla. Hän on ikoninen esiintyjä, joka suree veljeään ja suunnittelee tulevaa. ”Tiedätkös, en ikinä katso taaksepäin, mitä olen tehnyt, jos minulta ei kysytä siitä,” hän sanoo, ”mutta muistan, että Mike sanoi, ’Sinun pitää pysähtyä ja nauttia siitä. Mieti kaikkea sitä, mitä olet tehnyt ja saavuttanut.’

”Mutta vielä on niin paljon, mitä haluan tehdä,” hän lisää. Ja puhkeaa jälleen hymyyn.

Suomentanut: © Puuris & Heidi

Ei kommentteja: