maanantai 20. heinäkuuta 2009

Michaelin suomalainen lentäjä

Michael Jackson arvosti suomalaislentäjän rehellisyyttä.

Suomalaisesta Pekka Karusta, 45, tuli vuosituhannen alussa Michael Jacksonin hovilentäjä. Karu haki Jacksonin Santa Barbarasta koneensa kyytiin ja oli lentämässä supertähteä Miamiin, kun Jackson käveli yllättäen ohjaamoon 25 minuutin lennon jälkeen. Karu tapasi Jacksonin tuolloin ensimmäisen kerran.

- Hän kertoi pelkäävänsä lentämistä ja kyseli, minkälainen säätila lennon aikana on odotettavissa. Kerroin, että Keskilännessä näyttää olevan myrskynsilmä ja Meksikonlahdella on joka kerta jonkin verran turbulenssia, Karu kertoo Seiskalle.

Karu rauhoitti Jacksonia. Hän kertoi yksityiskoneiden lentävän noin 3 kilometriä reittikoneita korkeammalla, minkä ansiosta niiden on helppo lentää myrskyn yläpuolella tai kiertää ne kokonaan.

- Michael halusi tietää, koska on paras aika lentää vuorokaudesta. Vastasin, että yöllä tai aamulla, koska myrskyt kehittyvät iltapäivisin, Karu sanoo.

- Seuraavaksi hän kysyi, voisimmeko lentää jonnekin muualla. Vastasin, että hänhän sen laskun maksaa.

Jackson kysyi Karulta muutaman kerran, minne suomalainen haluisi mennä.

- Kun hän ei osannut päättää, niin sanoin lopulta, että Las Vegasissa on aina hauskaa. Michael pyysi minua lentämään sinne. Tein uuden lentosuunnitelman ja laskeuduimme Las Vegasiin.

Jackson vietti Las Vegasissa puolitoista vuorokautta ennen kuin jatkoi matkaansa Miamiin.

Ikimuistoisen ensireissun jälkeen Jackson pyysi joka kerta pilotikseen "suomalaista lentäjää, jonka nimeä hän ei osaa lausua".

- Kolmannella tai neljännellä kerralla kysyin häneltä, miksi hän minut aina lentäjäkseen, vaikka en varmasti ole maailman paras pilotti. Michael vastasi olevan otettu, koska olin kuulemma ensimmäinen, joka kertoi hänelle rehellisesti totuuden lentosäästä. Kiitin häntä saamastani huomionosoituksesta.

Karu kertoo Jacksonin käyneen lentojen aikana usein ohjaamossa kyselemässä säätilasta ja kuluttamassa aikaa. Muun ajan hän leikki lastensa kanssa tai neuvotteli avustajiensa kanssa.

- Hänellä oli aina suurempi ryhmä mukanaan.

Karu ei muista eikä edes tiedä tarkalleen Jacksonin lennon aikaisista toiveista.

- Meillä on tarkka profiili jokaisesta asiakkaastamme, mutta sen toteuttaminen kuuluu lentoemännälle, Karu kertoo.

Jacksonin hoviemäntänä toimi Karun silloinen tyttöystävä Lauren Wallace.

Jackson lensi Karun kyydissä myös "maailman kuvatuimmalla lennolla" Las Vegasista Santa Barbaraan vuonna 2003. Sadat toimittajat olivat Jacksonia vastassa Kaliforniassa, kun hän matkasi poliisilaitokselle kuulemaan, että hän epäillään lapsen hyväksikäytöstä.
Lennon jälkeen kävi ilmi, että kaksi mekaanikkoa olivat salaa asentaneet koneen matkustamoon kameroita. Heidän haaveenaan oli myydä "Jacksonin viimeisen matkan" kuvat lehdistölle kovaan hintaan.

- Kaverit joutuivat laskemaan tiillenpäitä, Karu sanoo.

Syyttäjän mukaan Jackson olisi käyttänyt lapsia hyväksiä myös lentojen aikana. Sen takia Santa Barbaran syyttäjäntoimisto otti yhteyttä Karuun.

- Kieltäydyin kahdesti todistamasta Michaelia vastaan ennen kuin piirisyyttäjä Tom Sneddon otti itse yhteyttä minuun ja uhkasi pakottaa minut todistajanaitioon. Kerroin, etten voi siitä huolimatta sanoa pahaa sanaa Michaelista, jonka jälkeen hän löi luurin korvaani, Karu kertoo.

Todistajanlausunto olisi voinut lopettaa vuodesta 1993 lähtien kuuluisuuksia lentäneen Karun uran "julkkispilottina".

- Kukaan ei olisi muistanut, mitä sanoin. He olisivat vain muistaneet minun kertoneen jotain, Karu sanoo.

Karun mukaan Michael Jackson oli hyvä jätkä, ystävällinen ihminen, kohtelias kaveri, jota oli helppo kunnioittaa.

- Ihmiset ovat usein kysyneet minulta hänen persoonastaan. Vastaan aina, että mitä tahansa ihminen hänestä ajatteli, niin kolme minuuttia olisi riittänyt muuttamaan mielikuvan positiivisemmaksi, Karu kehuu tuttavaansa.

Karu lensi supertähteä viimeisen kerran vuosi sitten aamulla Las Vegasista Los Angelesiin ja illalla takaisin kotiin.

- Hän istuutui molemmilla kerroilla ohjaajien välissä sijaitsevalle lentoemännän paikalle ja kysyi, mitä minulle kuuluu, koska emme olleet nähneet kahteen vuoteen.

- Vastavuoroisesti hän kertoi minulle Bahrainin vuosistaan ja oli huolissaan muun muuassa ilmastonmuutoksesta. Michael pohti, olinko minä 25 lentovuoden aikana nähnyt mitään muutosta, Karu muistelee.

Jackson ei tiennyt Suomesta paljon. Karulla on tapana pukea kotimaataan koskevat faktat pienien vitsien muotoon, jolloin ihmiset muistavat ne paremmin.

- Minä olen melkeimpä ainoa suomalainen, jonka supertähdet tapaavat elämänsä aikana, siksi haluan antaa heille hyvän kuvan itsestäni. Ihmiset luovat usein mielikuvan koko kansasta yhden ihmisen perusteella, Karu sanoo Seiskalle.

3 kommenttia:

Em kirjoitti...

Siinäpä kaksi (MJ ja Pekka Karu) harvinaisen hienoa ihmistä!

Anonyymi kirjoitti...

tulinpa iloiseksi : ) Kiitos tästä!

Mindra kirjoitti...

Minustakin tämä oli ihanan positiivinen ja mukava juttu!

"Jackson pyysi joka kerta pilotikseen "suomalaista lentäjää, jonka nimeä hän ei osaa lausua".

Hih, tämä oli ihana.